Thursday, 2 June 2016

stargazing


Stargazing
“the act or practice of looking at or studying the stars”

Mira: kamu bagaikan bintang yang selalu menerangi malam-malam daku yang kelam

Farhan:dengan melihat bintang hatiku akan menjadi tenang seperti dalam dakapan tersayang

Flashback 2012
Lokasi :Kuala Lumpur International Airport
Mira :farhan ,terima kasih untuk semua memori yang pernah kita lalui bersama. Aku tak mampu nak balas semua jasa kau terhadap aku.sepanjang sekolah kau banyak tolong aku sampailah aku Berjaya meraih kejayaan yang dulu aku rasakan hanyalah seperti   bbbintang  yang susah untuuuk digapai.
Air mata mira bertaburan seperti berteraburnya hujan meteor
Farhan:tahniah mira untuk setiap kejayaan kau,jasa aku tak sebesar mana pun untuk kau.
Kalau kau rindu aku kau tengoklah bintang dilangit yang jauh dimata tapi dekat di sanubari, walaupun jarak memisahkan kita sesungguhnya kita berkongsi langit yang sama.
Mira:farhan ni ada surat untuk farhan,tapi kena janji lepas farhan dah kerja baru farhan bukak surat tu.kena janji ok?
Farhan:baiklah mira kalau tu yang mira nak.

2016
Hidup aku dah lengkap dengan kerja namun aku rasa ada sesuatu yang kurang,mungkin ada janji yang belom terlaksana?
Malam itu farhan tak dapat tidur dengan nyenyak memikirkan sesuatu dan mungkin seseorang.ketika sedang leka melayan perasaan tiba-tiba dia teringat akan surat lama yang tersimpan didalam kotak.

Dari :mira
Tarikh :4 april 2012
(baca dalam nada suara mira)
Surat ini mira tulis bagi meluah kan segala yang terbuku dihati mira selama 2 tahun persahabatan kita.farhan masih ingat mula mula masa farhan tahan mira tengah buli budak junior? Masa tu mira sepak farhan ,mira rasa farhan ni budak nerd bodoh tapi tak sangka mira terjatuh sebab kaki pendek.sill me.selepas insiden mira kena gantung sekolah mira selalu intai farhan masa kat kelas.tak lain tak bukan sebab mira nak balas dendam sebab kantoikan mira.untuk pengetahuan farhan keluarga mira marah kat mira sebab segala perbuatan mira dekat sekolah penolong kanan hem bagitau diorang. Dua minggu mira kena marah dekat ayah ,mak menangis sebab perangai mira.tak sangka cikgu math cikgu rozana suruh farhan jadi fasi untuk ajar mira math,maklumla mira xpandai semua subjek .hahahahaha rasa nk gelak pulak ingat kisah masa form 4.start dari tu la mira rasa mula suka dekat farhan sebab suka tengok muka yang bodoh bodoh alang tu.yela kan orang kata kalaau dah benci sangat kita akan jadi suka,mira tak sangka mira akan daapat keputusan yang cemerlang sampai dapat pergi oversea. Mira takkan lupakan saat kita tengok bintang sesame dan farhan selalu cakap kalau rindu farhan tengoklah bintang.Dan mira nak farhan tahu yang mira suka farhan,kalau dah dapat kerja mohon datang kerumah masuk meminang mira.mira tunggu farhan datang bawa rombongan yer.
Yang ikhlas mira

Patutla aku tak rasa nak kahwin lagi rupanya jodoh aku dalam kotak lama ni.hahahaha ,inSYaALLah esok aku nak balik kampong dan nak masuk meminang nur Amira ahmad.

Dalam perjalanan menuju ke johor kekampung mira,dengan hati girang farhan menyanyi-nyanyi riang untuk menyatakan hasrat yang terpendam.mira kita akan tengok bintang macam selalu kita tengok setiap malam selepas kelas prep.
Radio panas fm
3 orang gadis yang mendaki di gunung santubong dilaporkan hilang dan pihak jpa ,polis dan bomba dalam usaha mencari mereka .3 orang gadis itu ialah siti atikah bt rahmat,nur jannah bt abu dan nur Amira bt ahmad.
Dunia farhan seakan kelam akan berita itu.dan dia gagal mengawal keretanya.
Hon kereta belakang berbunyi.
Burmmmmmmm
Berita utama
Seorang arkitek sp jaya dilaporkan koma selepas terlibat dalam kemalangan jalanraya .

Saturday, 5 December 2015

bae material

last post abam pada 2014 yeah 2014 dah setahun berlalu dan makin dewasa pelbagai ragam dan manusia abam jumpa tahun ni.so yeah abam nak cerita pasal material.sebagai some1 yang baru berjinak dengan blog balik abam nak cerita pasal material.apa tu bae material?seorang yang gilakan harta ke?
ni abam nak cite meh sini meh hewhewhew.


When someone has the potential of being a bae, or has certain qualities pertaining to being a bae
Whoa. He brought you flowers. Hes totally BAe material!!!


ciri-ciri bae material
ni lah maksud bae material seorang yang katanya mempunyai ciri-ciri yang kita nak.

selalu menghantar teks yang kekonon romantik
kiah bangun subuh kiah nanti xdapat masuk syurga sesama

selalu ingat apa yang kita suka sebagai contoh dia ingat yang kita suka makan bontot ayam goreng hewhewhew

selalu tunjuk efforts nak keluar bersama.yes tak semua orang akan tunjuk effort ,kalau dia selalu je buat mcm tu he or she is the one.

selalu menyatakan perasaannya
kerapkali dia cite pasal perasaan die macam suka benci or whatnot

sanggup tinggalkan something dia suka untuk kite
tak semua org akan tgglkan apa yg dia suka ,klau dia buat camtu maknanya kita lagi bermakna lah

Saturday, 23 August 2014

lelaki dan akal wanita dan nafsu

semalam dekat group whatsapp ade kami berbincang tentang lelaki 9 akal dan wanita 9 nafsu...bila bercakap pasal akal semua akan berfikir kebijaksaan dan leadership seorang lelaki.manakala bila sebut 9 nafsu wanita kita akan menjurus kepada perlakuan merenyam ,gatal dan sebagainya.sebelum aku huraikan pandangan aku yang serba dhaif aku nak kongsikan tentang petikan huraian dr imam ghazali mengenai akal lelaki dan nafsu wanita

imam Ghazali adalah
“Lelaki diciptakan Allah mempunyai 9 rasional 1 emosi dan perempuan diciptakan Allah mempunyai 1 rasional 9 emosi”.

jika ditafsir dalam falsafah psikologi  emosi bermaksud Kombinasi perasaan dan mood yang kompleks yang melibatkan reaksi Psikologikal yang sukar dikesan dan ditunjukkan dengan ciri-ciri corak tingkah laku yang tertentu.lelaki merupakan makhluk akal manakala wanita pula adalah makhluk emosi,kenapa ALLAH jadikan wanita sebagai makhluk emosi dan lelaki sebagai makhluk akal?
ALLAH menjadikan wanita makhluk emosi bukan kerana untuk memberikan ruang kelemahan kepada wanita bahkan dengan emosilah wanita menggoncang dunia. kisah Sumayyah ini,betapa cantiknya Allah telah menyusun sirah itu sendiri kerana Allah Maha Tahu hambanya yang bernama wanita ini seringkali lemah dan tumpas dengan cabaran-cabaran dunia.Maka Allah berikan contoh yang baik untuk dijadikan teladan.Sebelum Sumayyah telah ada wanita-wanita hebat yang juga Allah angkat kedudukan mereka jika tidak dalam Al-quran,dalam hadis Baginda saw termasuklah Siti Hawa,Isteri Nabi2 dan Rasul2,Asiah,Maryam,Ratu Balqis dan ramai lagi. Wanita-wanita hebat ini menjadi contoh bahawa Allah memandang tinggi kedudukan seorang wanita di mataNya dan juga di mata masyarakat.Kesemua mereka dtg dengan sejarah keteguhan Iman,keyakinan yang mantap,ketabahan yang tidak berbelah bagi serta kesabaran yang bukan sedikit.Dengan emosilah mereka meraih kedudukan yang bukan sedikit.

kita semua akui bahawa lelaki itu mempunyai
kepimpinan
bagaimana lelaki adalah pemimpin yang baik mendasar dari sifar tegas yang ALLAH berikan kepada mereka.lelaki adalah rasional dalam membuat sebarang keputusan dan akan memikirkan cause and effect.disebabkan inilah lelaki lebih sesuai menjadi pemimpin dalam kalangan manusia.
talak juga diberikan untuk lelaki kerana mereka lebih berpandangan jauh.saya rasa jika talak diberikan pada wanita mungkin pejabat nikah dan cerai selalu penuh sigh.


adakah wanita yang dikurniakan emosi ini lemah?
mereka tidak lemah kerana dengan emosi (kasih sayang )mereka mampu melahirkan zuriat yang meneruskan kesinambungan perjuangan islam.

وَوَصَّيْنَا الْإِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ
“Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah- tambah” (QS. Lukman: 14).

pada saya sekuat kuat lelaki mereka tidak mampu menjadi ibu yang baik kerana mereka tidak dikurniakan apa yg fit untuk menjadi seorang ibu.disebabkan emosi wanita masih mampu tersenyum dikala mereka dirundung musibah.emosi yang ALLAH kurniakan kepada mereka membantu walaupun dari segi membuat keputusan lelaki lebih baik.


dan disebabkan sedikit point diatas lelaki dan wanita saling melengkapi diantara satu sama lain dengan lafaz akad nikah.

Firman Allah : Lelaki adalah pelindung bagi perempuan, dan perempuan adalah pelindung bagi lelaki.


ss

Saturday, 3 May 2014

supplement multivitamin dan diet

fuh pepagy dah semangat nak update belog tah kenapa yer,so harini admin nak share kat semua orang kenapa supplement multivitamin itu penting.

apa itu multivitamin?
first multivtamin supplement sebenarnya adlah utk menambah mana mana nutrient atau pun vitamin yang terkurang dalam badan.badan kita memerlukan banyak nutrien untuk berfungsi dengan baik.dunia sekrang ni kita terdedah kepada makanan proses seperti jajan yg mana kandungan vitaminnya kurang ataupun tak berkualiti dimana badan kita tak mampu nak proses vitamin tersebut.so sebagai satu alternatif utk memenuhi diet ,anda semua disarankan untuk mengambil supplement multivitamin.

adakah multivitamin bole menggantikan makanan?
sebenarnya multivitamin tidak bole mengantikan pengambilan makanan sihat yg tinggi kandungan vit dan mineral.supple means menambah dan membantu bukannya menggantikan apa yg kita selalu ambil.seperti memalui makanan kita hanya ambil 40 persen so kenala tambah bagy memenuhi keperluan vitamin kita

jenama yang disyorkan?
terdapat pelbagai jenama yang disyorkan di farmasi malahan ade jenama dijual secara direct selling.antara jenama yang admin egt ialah 21st century,spectrum ,blackmores,appeton ,shaklee dan lain lain.pemilihan multivitamin sebenarnya bergantung kepada berapa yang kita dalam sehari .keperluan sebenarnya berbeza mengikut umur ,jantina dan kesihatan.admin menyarankan anda membeli jenama appetton sebab appeton dah buat pengkhususan spt teen utk remaja ,untuk orang tua pon ade.macam admin,admin memilih jenama black mores disebabkan kualiti dan bajet sebenarnya heheheheheh.

kesan pengambilan?
kesannya tidak berbahaya jika mengambil dalam dosage yang betol .malahan dengan pengambilan multivitamin membantu anda untuk kurus.kenapa?bila kita mengambil multivitamin badan kita akan makan dengan lebih sedikit dan membantu menaikkan metabolisma.badan kita bertindak secara kimia dan dikawal oleh hormon.bila kita cukup segala khasiat maka kita akan makan lebih sikit kerana badan memberi signal kepada otak yang kita dah cukup nutrien.maka kita akan makan dengan kuantiti sedikt dan bolela berangan nak kurus.

sekian sahaja perkongsian untuk entri kalini.diharapkan ini akan membantu anda dalam menjalani hidup yang lebih sihat

note* segala info adalah dirujuk melalui weblog kesihatan sebelum dipublish .anda disarankan untuk berjumpa pharmacist dan doktor sebelom mengambil sebarang suplement,ubatan atau makanan tambahan.sekian terima kasih.